Skip to main content

Ranskan kuumat presidentinvaalit

Ranskassa järjestetään presidentinvaalit. Niiden ensimmäinen kierros on tulevana sunnuntaina. Alun perin kovin selkeältä vaikuttaneesta tilanteesta onkin tullut suorastaan jännittävä. Vielä pari kuukautta sitten vaikutti siltä, että vaalien toiselle kierrokselle selviävät ylivoimaisesti republikaanien François Fillon ja Kansallisen rintaman Marine Le Pen.

Itse seuraan tilannetta tietysti ulkopuolisena, mutta kyllä mielenkiinto on Puolisonkin takia suuri. Presidentti ei Ranskassa oli mitenkään muodollinen virka, vaan tällä on oikeasti valtaa. Siksi ei ole ihan yhdentekevää, kuka tulee valituksi.

Ehdokkaita on yksitoista. Aika monta siis. Suomessahan puhutaan lähinnä kärkiehdokkaista, joita aiemmin oli selvästi vain kolme (Fillon, Le Pen, Emmanuel Macron), kunnes neljänneksi ponnahti kuin tyhjästi äärivasemmiston ehdokas Jean Luc Mélenchon. Nykyisen presidentin edustaman sosialistipuolueen Benoît Hammon on jäänyt kauaksi edellisistä. Loppujen kannatuksen määrää ei kannattane yksittäin edes mainita. Luvut liikkuvat siinä prosentin, parin hujakoilla.

Olemme jonkin verran seurailleet vaalikeskusteluita, ja joka ilta uutisten yhteydessä tulevaa ehdokkaiden omaa esittelyä. Kunkin esitys kestää minuutin verran, ja ne kaikki esitetään peräkkäin. Televisioväittelyitä enemmän olemme kyllä keskustelleet aiheesta, niin Puolison kanssa kahden kuin ystäviemme kera. Ystäväpiiri edustaa toki meidän kanssamme aika lailla saman kaltaista ajatustapaa, joten suuriin erimielisyyksiin emme ole joutuneet. Kiivaita keskustelut ovat voineet kuitenkin olla.

Katselimme viimeisen vaaliohjelman. Siinä kukin ehdokas oli vuorollaan kahden toimittajan hiillostettavana. Paitsi ei se mitään hiillostamista ollut! Toimittajat olivat todella kevyellä arsenaalilla liikkeellä, eikä esimerkiksi kaikista pahimmissa skandaaleissa rypevä Fillon joutunut lainkaan vastaamaan rikkeistään tai siitä, kenen maksamassa puvussa oli liikkeellä. Kukin ehdokas sai tarkalleen 15 minuuttia aikaa puhua omaa propagandaansa. Tasapuolista siis.

Ohjelmaan syntyi draamaa vain silloin, kun haastattelijat saivat korvanappeihinsa tiedon terrori-iskusta, jossa poliisi ja teon tekijä saivat surmansa. Tämä tietysti kerrottiin katsojille samantien. Ehdokkaiden kahden minuutin loppuyhteenvedoissa tapahtuma näkyi ja varmasti muutti valmiiksi käsikirjoitettuja puheenvuoroja. Fillon, Macron ja Le Pen päättivät lisäksi lopettaa oman kampanjointinsa iskun vuoksi.

Koko ohjelmasta jäi lopulta sellainen tunne, ettei julkisen rahan televisio halunnut joutua missään tapauksessa syytetyksi siitä, että se olisi vaikuttanut äänestyskäyttäytymiseen. Ehdokkaita ei pistetty koville mistään aiheesta.

Ohjelman jälkeen meillä alkoi jo tavalliseksi käynyt mielipiteiden vaihto siitä, tuleeko äänestää sydämensä mukaan vai laskelmoiden. Tällä hetkellä Marine Le Pen on vahvoilla toiselle kierrokselle, ja minä (en tietenkään saa äänestää!) olen ehdottomasti sitä mieltä, että tässä tilanteessa taktikointi on ainoa oikea vaihtoehto. Pitäisi siis äänestää sellaista ehdokasta, jolla on mahdollisuus selvitä toiselle kierrokselle. Nythän Macron lienee jo selvä tapaus. Hänelle pitää vain saada vastaehdokas, joka ei saisi olla Le Pen.

Näillä miettein menemme kohti vaalipäivää, jonka ohjelmassa on tietysti äänestys ja illalla vaalivalvojaiset. Vielä on hiukan auki, mikä tulee olemaan illan menu. Jotain erityisen hyvää me kuitenkin laitamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *