Skip to main content

Byrokratian kehto

Ranska on byrokratian synnyinmaa. Itse sana tuli käyttöön jo ennen Ranskan 1789 tapahtunutta vallankumousta, kertoo Wikipedia. Vaikka byrokratia on jo reilusti yli kaksi sataa vuotias, se voi täällä erinomaisen hyvin.

Byrokratiaan törmää joka puolella. Digitalisaatio ja paperiton aika ovat vielä valovuosien päässä. Ikävintä on, jos et ole muistanut ottaa kaikkia papereita mukaasi, asiasi jää käsittelemättä, eikä suinkaan odottamaan puuttuva asiakirjaa. Puhelimessa asioiden hoitaminen on hankalaa, kun asiakaspalvelija saattaa kesken puhelun sulkea luurin, jos ei osaa antaa vastausta.

Jos haluat ostaa luotolla vaikkapa huonekaluja, sinun pitää ensinnäkin osoittaa, että sinulla on osoite Ranskassa. Sitä ei suinkaan tarkisteta mistään tietokannoista, vaan sinulla pitää olla mukanasi esimerkiksi kotiosoitteeseesi sinulle osoitettu vuokrakuitti ja sähkö- tai puhelinlasku. Henkilötodistus on toki välttämätön, mutta sen lisäksi sinun pitää antaa pankkiyhteytesi kaikki tiedot. Jostain rekisteristä kai luottokelpoisuus sentään todetaan.

Erikoisuutena pidän myös shekkien käyttöä kuluttajakaupassa. Suomessa vielä 1980-luvulla yleinen shekillä maksaminen taisi loppua, kun siirryttiin pankkikortteihin. Täällä sen sijaan on aivan normaalia, että vaikkapa yleishyödyllisen vuokra-asunnon vuokra maksetaan shekillä. Se viedään kirjekuoressa talonmiehelle(!), joka sitten toimittaa sen vuokranantajayhteisölle. Shekkien käyttö on muutenkin aivan tavallista.

Ranska siirtyy ensi vuonna pidättämään verot suoraan palkasta tai eläkkeestä. Tähän asti verot on maksettu jälkikäteen itse verotuspäätöksen mukaisesti. On sekin varmasti vaatinut oman organisaationsa perimään haluttomien veronmaksajien myöhässä olevia maksuja. Niin ja verot on tietenkin tyypillisesti maksettu shekillä!

Jos suomalainen haluaa siirtää verotuksensa tapahtumaan Ranskassa, vaatii se omat pitkähköt kommervenkkinsa. Ranskaa varten tarvitaan lukuisten muiden papereiden lisäksi ranskankielinen virkatodistus, jossa naispuolisen henkilön kyseessä ollen pitää olla myös äidin tyttönimi. Kaikkia papereita on tulostettava useita kappaleita, neuvotaan Rivieran Suomi-sivustolla. Ranskan suurlähetystö muuten ohjaa lukemaan verotusesittelyn juuri tuolta sivulta!

No ei byrokratia Suomessakaan liene kovin vinhaan vähenemässä. Veroasiat voi kyllä nykyään hoitaa helposti verkossa, ja puhelinpalvelukin toimii erinomaisesti. Sen sijaan Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran rekrytoinnissa eletään varmaan kiireistä aikaa, kun streetfood-elintarvikkeisiin pitää lisätä alkuperämaamerkinnät ja kaikkiin pakkattuihin vielä ravintoarvot. On siinä valvottavaa kerrakseen. Tältä osin Ranskassa ollaan vielä kaukana, kaukana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *