Skip to main content

Elämyksien Madrid!

Piipahdettiin Puolison kanssa Madridissa, kun löydettiin todella edullinen reissu. Viiden päivän matka täältä Pariisista kahdelle hotelleineen tuli maksamaan kolmisen sataa euroa. Ei paha. Tosin hirveän pientä hintaa tärkeämpi asia oli päästä Madridiin, kun en ole siellä koskaan aiemmin käynyt.

Yksikään kuulemani kommentti Madridista ei ole ollut liioiteltu, sen voin vilpittömin mielin sanoa. Kaupunki oli henkeä salpaavan kaunis. Talot marenkia, lukematon määrä aukioita, siistiä ja puhdasta, jopa katujen nimikyltit olivat itsessään taidetta.

madrid2

Itse asuimme pienen Santa Cruz -aukion varrella vaatimattomassa hostelissa, joka kuitenkin täytti tarpeemme erinomaisesti, kun sen sijaintikin oli lähes täydellinen Plaza Mayorin kupeessa ja kivenheiton päässä Puerta del sollista.

Nyt varsinkin, kun ikää on karttunut, olen huomannut, että ensi kertaa suurkaupunkiin tullessa ovat turistibussien kiertoajelut ihan varteen otettava vaihtoehto. Muutaman päivän aikana ei millään ehdi kaikkea haluamaansa nähdä, mutta turistibussi vie läpi tärkeimpien nähtävyyksien ja toisaalta kaupungista voi saada hyvän yleiskuvan. Madridissa yleiskuvan saaminen jäi kuitenkin vaiheeseen, kun bussi tuntui ajelevan aika ristiin rastiin. Käytimme bussia myös silloin, kun menimme museoihin. Otimme nimittäin samantien kahden päivän liput.

Museoista meille tärkeimmät olivat tietysti Prado ja Reina Sofia, jotka sijaitsevat lähellä toisiaan. Emme tosin yhdeksi päiväksi ottaneet kuin kohteen kerrallaan. Saimme Pradossa vietettyä lähes viisi tuntia, joten kyllä se päiväksi hyvin riittää. Koska en ole mikään taiteentuntija, enkä sellaisena halua edes esiintyä, tyydyn sanomaan, että kaikki, mitä näin, oli ihan huikeaa! Miten jo vuosisatoja sitten osattiin hallita ja käsitellä sellaista värimaailmaa. Erityisesti taulut jäivät pyörimään mielessäni pitkään. Itse asiassa jäin nytkin hyväksi toviksi del Pradon nettisivuille.

Reina Sofiaan lähdimme raskain jaloin. Edellisen päivän museokierros ei yhden yön nukkumisella mennyt ohi. Mieli oli silti virkeä ja olimme taas valmiita tuntien kierrokseen. Tärkeintä minulle oli kuitenkin nähdä Picasson Guernica, ja elämyshän se olikin. Taulun molemmin puolin seisoi vartija päivystämässä, ettei kukaan vain napsisi kuvia. Ymmärrän kiellon ja sen tarkoituksen ihan hyvin, mutta tällä kohtaa toimin tottelemattomasti. Pidin kameraa niin alhaalla, ettei sitä oikein voinut havaita, enkä (juuri) koskaan käytä salamaa, niin sain kuvani näpsäistyä. Toki häpeän tekoani hirveästi.

madrid6

Taidenautintojen lisäksi harrastimme vahvasti ruoka- ja juoma(kin) kulttuuria. Jostain syystä en ollut koskaan kiinnittänyt muiden Madrid-tarinoissa huomiota Mercado de San Miguel -nimiseen paikkaan. En voi enää ymmärtää miten!

madrid5

Kyseessä on todella upea tori- tai hallirakennus, jonka joka kojussa on myynnissä tapaksia ja toisissa hiukan tuhdimpaakin purtavaa. Viinit kuuluivat tietenkin valikoimiin. Löysimme paikan itse asiassa ihan sattumalta. Olimme palaamassa turistikierrokseltamme bussilla, kun huomasin hallin, ja pitihän sitä mennä katsomaan. Myyntikojut sijaitsevat hallin seinustoilla ja keskiosa on sitten varattu varsinaista ruokailua varten. Hintatasosta en osaa sanoa suuntaan enkä toiseen. Meidän laskumme muodostui varsin muhkeaksi. Mutta kyllä me söimmekin!

madrid4

 

Iltaisin kävimme eri ravintoloissa syömässä. Valitsimme ne sattuman varaisesti, sillä tietoa tai suosituksia meillä ei ollut. Ruoat tilasimme aina puoliksi. Valitsimme alkuruoaksi usein mustekalaa, mutta pääsi se pääruoaksikin. Saatoimme syödä myös pelkkiä alkuruokia. Kaikki oli erittäin hyvää. Vain leipä tuotti meille pienen pettymyksen, kun ranskalaiseen on tottunut.

pihviLämpimistä eväistä voisin muuten mainita elämäni suurimman mutta myös parhaan entrecôte-pihvin. Tuolla kertaa olimme tilanneet kaksi alkuruokaa ja yhden lämpimän, koska vain minulla oli kauhea nälkä. Pihvi kuitenkin yllätti koollaan, joten söimme sen puoliksi ja vaivoin saimme loppuun.

Elämyksiä saimme niin henkisesti kuin ruumiillisesti. Madrid täytti ja ylittikin kaikki odotukseni, eikä tämä jäänyt varmasti viimeiseksi visiitiksi sinne. Seuraavaksi haaveenani on Firenze, muttta sen aika on vasta keväällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *