Skip to main content

Valtaavatko bobot myös meidän korttelimme?

Asumme 18. kaupunginosassa. Vaikka Montmartre on suhteellisen lähellä ja Sacre Coeur näkyy parvekkeelta, me emme asu erityisen hienossa osassa aluetta. Täällä Chapellella asuu useista eri etnisistä taustoista tulevia mutta myös ihan tavallisia ranskalaisia sulassa sovussa.

Moinen värikkyys antaa alueelle oman ilmeensä, josta minä pidän. Valtavassa korkeassa kolossissa asuu pääosin kiinalaisia, toinen keskittymä ovat ortodoksijuutalaiset, meidän talomme puolestaan on täynnä todella monen kirjavaa väkeä.

Kun kotoa lähtee läheiselle torille, huomaa, että yleisilme jo hiukan muuttuu. Vähän kuin Helsingin Kalliosta on tullut nuorten hipstereiden suosima alue, niin täälläkin torin seudun ovat kansoittaneet bobot (bourgeois-bohème). Heidän mukanaan ovat seudun kahvilatkin muuttuneet. Oma suosikkini on En Vrac -niminen  ravintola, jossa tarjotaan pientä syötävää ja erinomaisia viinejä. Useat asiakkaat eivät kuitenkaan jää istumaan, vaan tulevat vain ostoksille. Erityisen mukavaa on, että viinejä voi maistella ennen ostopäätöksen tekemistä.

Ajan kuluessa uskon bobo-alueen laajenevan, joten jonakin päivänä meistäkin ehkä tulee sellaisia. Ei, ei kai sentään.

Ulkoilumaastot täällä meillä päin eivät ole parhaat mahdolliset. Nyt, kun taas olen pikku hiljaa pääsemässä kiinni päivittäiseen lenkkeilyyn, olen tyytynyt kävelemään vilkkaasti liikennöityä katua ensiksi sinne ja sitten sieltä takaisin. Raikkaasta ilmasta ei voi uneksiakaan, sillä erityisesti kauniilla säällä Pariisin yllä leijuvat saastepilvet tuntuvat raskaina. Autoilu rajoitetaan, mutta rajoituksia ei kukaan noudata. Kaipa kävely kuitenkin tekee joka tapauksessa hyvää.

Istahdan usein lenkilläni kääntöpisteen kahvilassa ja juon pullon kivennäisvettä. Kahvila sijaitsee erityisen vilkkaassa risteyksessä. Seurailen ohi vaeltavia ihmismassoja ja tunnen istuvani ”kansojen sulatusuunissa”. Itse risteysalue on afrikkalaisten kansoittamaa. He myyvät kadulla yhtä jos toista pientä tupakasta kenkiin. Risteyksestä eteenpäin alkaa puolestaan intialaisten ja pakistanilaisten oma alue. Värikkäitä kauppoja ja ravintoloita on lähes silmän kantamattomiin.

Olemme Puolison kanssa monesti miettineet, josko muuttaisimme jonnekin muualle. Asia on vielä työn alla, sillä emme ole edes päättäneet, mikä kaupunginosa olisi mieluinen. Emme kuitenkaan olisi muuttamassa pois siksi, että alueemme olisi epämieluisa tai emme viihtyisi tässä värikkyydessä, ei. Me viihdymme täällä oikein hyvin. Sen sijaan asuisimme ehkä hiukan keskeisemmällä alueella. Vaikka täältä meiltä kulkuyhteydet ovat loistavat, joudumme aina käyttämään bussia tai metroa päästäksemme vaikka vain elokuviin. Pariisi ei kuitenkaan ole halpa, joten voi olla, että joudumme todellakin odottelemaan bobojen invaasiota myös meidän kortteliimme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *